Jednání o nové krajské nemocnici je opět na stole. Mezi odbory a vedením to vře

11. 04. 2020
Jednání o nové krajské nemocnici je opět na stole. Mezi odbory a vedením to vře

Kdo sleduje v posledních dnech situaci v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, asi nevěřícně kroutí hlavou nebo má ústa dokořán. I když většina z vás tuto kauzu jistě zaznamenala, jen krátké připomenutí. Zdravotníci si stěžovali na snížení platu formou otevřeného dopisu a nemocnice podala trestní oznámení. Místo vyjednávání s odbory na ně bylo podáno trestní oznámení. Demonstrace síly a neschopnost situaci řešit. Tento způsob jednání se zaměstnanci naprosto odsuzujeme a jen ukazuje na manažerské selhání vedení nemocnice.

Kromě sporů mezi odbory a vedením nemocnice se opět vynořila i otázka výstavby nové nemocnice, kterou budou 4. května krajští zastupitelé projednávat. Stavbu nemocnice neplánovaně zastupitelé schválili loni v prosinci. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně. S tím ale vedení kraje nesouhlasí a dle hejtmana Čunka(KDU-ČSL) není důvod ztrácet čas. Inu, do voleb je necelý půlrok, že?

I když se na internetu objevují zprávy ohledně omezených příjmu kraje kvůli současným opatřením v boji proti koronavirové nákaze. Vedení kraje však omezit investice neplánuje.

Nová nemocnice je od prvopočátku tlačena na sílu, Baťovka je prezentována jako rozpadající se kolos a lidem je vtloukáno do hlavy, že nová nemocnice je třeba.

„Já jsem hlavně zastáncem kvalitní, rovnoměrně rozložené péče v celém kraji. Současné diskuze umocňují pocit, že nemocnice mimo krajskou budou polikliniky a LDNky. Stále nám nebyla kvalifikovaně zodpovězena otázka, jak výstavba nové nemocnice ovlivní ostatní nemocnice v kraji. A hlavně se chci rozhodovat na základě nezávislých analytických dat. Včetně jasných informací, jakým způsobem by byla nová nemocnice financována,” shrnula pirátská kandidátka na hejtmanku Hana Ančincová.

Kam dále?
Podpořte nás!