Další sportovní projekty mají jistotu podpory od Zlínského kraje

Pořadatelé několika významných sportovních podniků pořádaných ve Zlínském kraji nebo organizace zastřešujících činnost řady sportovních klubů mají i letos zajištěnu podporu kraje. Rada kraje schválila poskytnutí více než milionu korun, které budou využity např. na činnost krajské organizace České unie sportu nebo na školní sportovní soutěže v regionu.

„Jistě se shodneme, že sport a aktivní trávení volného času jsou velmi důležité nejen pro tělo, ale i pro duševní kondici. Podpora sportu je tedy důležitou kapitolou rozpočtu Zlínského kraje. Dnes jsme schválili mimořádnou individuální podporu pro několik žádostí, které se z nějakého důvodů nepodařilo zařadit do standardní systémové podpory,“ komentuje Jiří Jaroš, radní kraje pro oblast mládeže a sportu.

Dotace v celkové výši 1 080 000 korun na rok 2023 poskytne formou individuální podpory Zlínský kraj ze svého fondu na podporu mládeže a sportu celkem na 5 žádostí. Tato podpora je určena na mimořádně významné akce a projekty s regionálním i nadregionálním významem.

Kraj podpoří dotací ve výši 200 tisíc korun činnost krajské organizace České unie sportu v tomto roce, 150 tisíc korun poskytne na podporu dostihové sezóny 2023 na závodišti ve Slušovicích. Pro Krajskou radu Asociace školních sportovních klubů České republiky bude uvolněno 80 tisíc korun na školní sportovní soutěže realizované v našem kraji. Zlínský krajský fotbalový svaz pak obdrží 50 tisíc korun na letošní ročník soutěže O pohár hejtmana Zlínského kraje. Částka 600 tisíc korun je příspěvkem na 41. Valašskou rally ValMez.

Jiří Jaroš pro Dobrý den s Kurýrem: V digitalizaci je Zlínský kraj lídrem

Zlínský kraj pořádně šlápl do digitalizace. Na spadnutí je nejen spuštění Portálu občana, ale také digitální technické mapy, která bude velkým pomocníkem obcím, podnikatelům i občanům. Jak prozradil krajský radní Jiří Jaroš, nejdál ze všech krajů je ten Zlínský také v rozvoji 5G sítí. „V budoucnu nebude muset být lékař u operace osobně, bude mít brýle pro virtuální realitu a nástroje ovládat na dálku. Roboti na bázi umělé inteligence mohou být také velmi užitečnými průvodci a pomocníky pro orientaci na velkých plochách, jako jsou letiště nebo nemocnice,“ představuje jednu z vizí Jaroš, který je zároveň rád také za to, že Zlínský kraj za poslední roky navýšil podporu sportu z někdejších 20 milionů na současných více jak 100 milionů korun ročně.