Zuzana Fišerová: Dořešení uherskohradišťské věznice považuji za dluh naší společnosti vůči všem, kteří zde trpěli

Krajská radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za oblast kultury, jednala s ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinou Arajmu ve věci rekonstrukce areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti.

Rekonstrukce areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti postupuje podle plánu. Na základě memoranda o obnově z roku 2016 by do areálu měl být přemístěný okresní soud a vybudované nové Muzeum totality. Krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová na schůzi s ředitelkou ÚZSVM Kateřinou Arajmu probrala aktuální stav rekonstrukce a zohledněné požadavky historiků, pro které je důležité, aby při rekonstrukci došlo k minimu úprav v objektu věznice tak, aby zůstala zachována autenticita místa: “S paní ředitelkou jsme detailně projednaly harmonogram rekonstrukce. Kraj nyní pomůže hledat prostory, které poslouží jako bezpečný dočasný depozitář pro uchování historických předmětů, aby nedošlo k jejich poškození během stavby,” sdělila Zuzana Fišerová.

“Ačkoliv Zlínský kraj je pouze jednou ze stran memoranda, a zároveň není majitelem budovy ani hlavním investorem Muzea totality, jsem přesvědčena, že by měl být jakýmsi zprostředkovatelem dialogu mezi stranami, kterých je hodně a komunikace je tudíž někdy zdlouhavá a komplikovaná.”

“Vnímám to jako dluh vůči všem, kteří v této věznici trpěli a jejichž utrpení mnohdy nebylo potrestáno. Zaslouží si, aby se toto autentické místo dočkalo důstojné opravy bez zbytečných prodlev,” dodává Fišerová.

Projekt obnovy areálu nepočítá se zdržením. Rekonstrukce by tak měla být dokončena v březnu roku 2028. Na setkání sa dohodla i koordinace dalšího společného postupu: “Momentálně probíhá stavebně technický a stavebně historický průzkum, který by měl být dokončen ještě letos. Potom naváže archeologický průzkum a zpracování projektové dokumentace. Na vytvoření expozice Muzea totality má Zlínský kraj zatím vyčleněno 14 milionů korun,” uvedla radní.