Ekologická havárie na Bečvě si vyžádala první použití zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě v Česku

Kvůli havárii na řece Bečvě bude poprvé v ČR aplikován zákon o ekologické újmě.

Tento krok vede k větší prevenci znečištění životního prostředí, a zároveň prosazuje princip, že znečišťovatel platí za způsobené škody. Na příkladu Bečvy bude hodnocena nejen škoda na mrtvých rybách, ale i škoda na říčním ekosystému jako takovém. Nápravná opatření mají přispět k nasazení nových ryb, celkové regeneraci ekosystému a nahrazení škod.

K aplikaci zákona se vyjádřil i poslanec a člen Výboru pro životní prostředí František Elfmark:

"“O možné aplikaci zákona o předcházení ekologické újmě na případ Bečvy jsme diskutovali již na jednání Sněmovny v době po havárii. Jelikož na Bečvě dle mého názoru ekologická újma vznikla, považuji použití tohoto nástroje za logické."

Dosavadní náklady na obnovu ekosystému Bečvy nesl Český rybářský svaz z vlastních zdrojů a z příspěvků dárců na transparentním účtu Bečva 2020. Nové náklady na opatření bude hradit Česká inspekce životního prostředí ze státního rozpočtu, finální náklady však ponese viník otravy.