Krajští radní podpořili téměř osmdesát kulturních akcí a aktivit

Konání celkem 78 kulturních akcí a aktivit podpořili částkou ve výši téměř 4 miliony korun radní Zlínského kraje. Nově byla z programu podpořena i klubová scéna, kraj tak rozšířil dotační program, aby k akcím tradičním přibyly i ty nové, které mohou přispět ke zpestření kulturního života v regionu. Další 4 miliony rozdělí kraj na akce konané v druhé polovině letošního roku.

O rozdělení téměř 4 milionů korun na podporu klubové scény, kulturních akcí a aktivit rozhodla Rada Zlínského kraje, která schválila dotace na celkem 78 projektů z této oblasti. Dotace, jejímiž příjemci jsou města nebo obce, ještě musí schválit také krajské zastupitelstvo, jež zasedne 24. dubna.

„Jsem ráda, že se tak rychle podařilo Zlínskému kraji reagovat na problémy klubové scény. Aktualizovali jsme dotační titul, díky kterému umožníme klubům a organizátorům akcí, aby nabídli mladým lidem tzv. bezpečnou zábavu, spojenou s kvalitní hudební produkci bez žánrového omezení,“ uvedla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství s tím, že v programu byla navýšená alokace na 8 milionů korun, která se projevila i v navýšení maximální výši dotace. „Podpořili jsme kulturní akce, které už v našem kraji mají svoji tradici, ale i ty nové, u nichž lze očekávat, že přispějí k obohacení kulturního života lidí v našem regionu. Jedná se zatím o první kolo dotací z tohoto programu. Pro druhé kolo na akce, které se budou konat ve druhém pololetí letošního roku, máme v rozpočtu přichystány další 4 miliony korun,“ doplnila radní s tím, že jejich organizátoři budou moci žádosti o podporu podávat v termínu od 17. do 28. dubna.

V prvním kole bylo na Zlínský kraj doručeno celkem 92 žádostí, kterými se zabývali členové hodnotící komise a na základě přiděleného počtu bodů sestavili pořadí 78 úspěšných žádostí.

Mezi projekty, které byly podpořeny, patří například Elektrica Musica, Cyklus autorských čtení v Cinéma Cuvée, Divadelní festival ochotnických souborů Napajedla, Němetický countryfest, Festival dechových hudeb Maňasovy Sehradice, Týden kultury na Valašsku, Dny umění nevidomých ve Zlínském kraji, Hudební poklady kroměřížského zámku nebo Celostátní přehlídka školních dětských pěveckých sborů v Holešově.

Jakub Zach: Zlínský kraj je prvním regionem v Česku, kde bude ve veřejné dopravě fungovat švýcarská mobilní aplikace

Kde si koupit jízdenku, jakou zvolit, jak za ni zaplatit... Podobné otázky již brzy nebudou muset řešit cestující ve Zlínském kraji. Krajská společnost Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) zahájila spolupráci se švýcarskou společností FAIRTIQ – světovým technologickým lídrem v placení jízdného. Integrovaná doprava Zlínského kraje (IDZK) se tak stane prvním systémem veřejné dopravy v Česku, v němž bude možné cestovat právě s aplikací FAIRTIQ. Co aplikace přinese cestujícím, kde všude ji využijí a hlavně od kdy bude v regionu spuštěna – o tom jsme si můžete přečíst v rozhovoru s předsedou Výboru pro dopravu zastupitelstva Zlínského kraje Jakubem Zachem pro Dobrý den s kurýrem.