Piráti ve Zlínském kraji nasbírali téměř tunu odpadu!

Piráti se již od vzniku dobrovolnické ekokampaně Ukliďme Česko, Ukliďme svět{:target="_blank"} staly součastí a rok co rok se zapojují. Dnes se konala její podzimní část. Piráti uklízeli tentokrát v Kroměříži, Valašském Meziříčí a ve Zlíně. Společnými silami tak sesbírali téměř tunu odpadu!

Zlín

Zlínští Piráti s dobrovolníky uklízeli oblast od Technických služeb podél cyklostezky až na vyhlídku na Burešově. Nejvíce odpadu skrývala zvláště strana potoka k silnici, kde se našly poklady vyhozené za jízdy z auta. Mezi kuriozity letošního účtu rozhodně patří epesní obuv a také použité stříkačky. Na jejich likvidaci jsme zavolali Městskou policii Zlín, kteří všechny zároveň poučili, že se tento odpad sesbírá do speciálních kontejnerů, kvůli nebezpečným nemocem či poraněním.

Kroměříž

V Kroměříži se tým složený z našich zastupitelů, členů a příznivců vydal uklízet remízek za psychiatrickou léčebnou. Oblast byla sázka na jistotu a během dvou hodin úklidu se podařilo sesbírat přes půl tuny odpadu! V této lokalitě se vyskytovaly zejména typický odpad v podobě PET lahví a papíru. Po loňské zkušenosti s ostrými náboji letos v Kroměříži našli jen plastové dělo, pneumatiky nebo smeták.

Valašské Meziříčí

V čele s našim zastupitelem Denisem Rychtarem se dobrovolníci sešli u Parku Botanika a pokračovali po cyklostezce ve směru do Jarcové, úklid poté zakončili u grill baru u Lamy, kde všechny dobrovolníky Denis pozval na zasloužený oběd. Zde se podařilo ulovit dámské spodní prádlo, držák na televizi, vodovodní potrubí, ale také 40 kelímků od jogurtu!

Děkujeme všem, že vám není naše příroda lhostejná. Je to sice jenom malý kousek přírody, ale je náš.

Zuzana Fišerová pro Magazín21: Na trendy ve vzdělávání reagujeme v předstihu, kapacity škol jsou v našem kraji dostatečné

Velmi diskutovaným tématem posledních měsíců se stal nový systém přihlášek na střední školy, které letos vůbec poprvé uchazeči o studium podávali elektronicky. Jak tuto novinku vnímá, kolik celkem přihlášek školy ve Zlínském kraji přijaly a o jaký typ studia mají žáci největší zájem, odpovídá v rozhovoru pro Magazín21 krajská radní pro školství Zuzana Fišerová.

UMPRUMka v Hradišti chystá proměnu!

Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti brzy vyroste nový prostor pro vzdělávání v oblasti Modelářství a návrhářství oděvů, umístěný v podkroví západní části budovy. Kromě toho škola plánuje instalaci nového celoskleněného výtahu, aby byla zajištěna plná přístupnost pro všechny. A kraj plánuje další investice, více ve článku!

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil Zlínský kraj

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil dnes Zlínský kraj. V Baťově mrakodrapu, sídle kraje, jej přijali statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová a radní pro mládež, sport a digitalizaci Jiří Jaroš. Následně navštívil Univerzitu Tomáše Bati a s Občany diskutoval na debatě ve Valašském Meziříčí. Ve článku naleznete album z tohoto dne!