Piráti ve Zlínském kraji podporují referendum ve Zlíně a souhlasí, aby město Zlín nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu

Krajské fórum Pirátů ve Zlínském kraji se ve svém hlasování usneslo, že podporuje třetí otázku referenda vyhlášené ve Zlíně a souhlasí, aby město Zlín nepokračovalo v modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská a.s.

Po dvou letech pravomocného rozhodnutí soudu a po 16 letech od prodeje podniku není situace s vodohospodářským podnikem stále vyřešena. Město Zlín je největším akcionářem společnosti Vodovody a kanalizace Zlín a.s. a má proto možnost tuto kauzu samo vyřešit, což deklaroval i Nejvyšší správní soud. Piráti proto podporují, aby o budoucnosti vodohospodářské infrastruktury rozhodli sami občané.

„Privatizace vodních zdrojů a vodáren je velkým problém v celé ČR, kdy stát a také samosprávy dovolili rozprodej svého národního bohatství. Já jsem moc rád, že v Kroměříži jsme vodárny uchránili před zahraničními investory. Piráti budou vždy stát za tímto správným rozhodnutím. Je potřeba aby v jiných obcích došlo k navrácení vodních zdrojů do rukou samosprávy,“ říká kroměřížský místostarosta a krajský předseda Pirátů Vratislav Krejčíř

„Voda se místo veřejnou službou, stala zdrojem neskutečných praktik, což dokazuje Vrchní soud v Olomouci, který vydal v roce 2016 přelomové usnesení pro celou ČR. Soudci v něm popsali ukázkový příklad, jakým pokoutným způsobem předali místní „politici“ monopol vody nadnárodní společnosti a tento proces proběhl obdobně v řadě okresů ČR,“ dodal zastupitel z Napajedel Tomáš Čabla.

Zuzana Fišerová pro Magazín21: Na trendy ve vzdělávání reagujeme v předstihu, kapacity škol jsou v našem kraji dostatečné

Velmi diskutovaným tématem posledních měsíců se stal nový systém přihlášek na střední školy, které letos vůbec poprvé uchazeči o studium podávali elektronicky. Jak tuto novinku vnímá, kolik celkem přihlášek školy ve Zlínském kraji přijaly a o jaký typ studia mají žáci největší zájem, odpovídá v rozhovoru pro Magazín21 krajská radní pro školství Zuzana Fišerová.

UMPRUMka v Hradišti chystá proměnu!

Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti brzy vyroste nový prostor pro vzdělávání v oblasti Modelářství a návrhářství oděvů, umístěný v podkroví západní části budovy. Kromě toho škola plánuje instalaci nového celoskleněného výtahu, aby byla zajištěna plná přístupnost pro všechny. A kraj plánuje další investice, více ve článku!

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil Zlínský kraj

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil dnes Zlínský kraj. V Baťově mrakodrapu, sídle kraje, jej přijali statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová a radní pro mládež, sport a digitalizaci Jiří Jaroš. Následně navštívil Univerzitu Tomáše Bati a s Občany diskutoval na debatě ve Valašském Meziříčí. Ve článku naleznete album z tohoto dne!