Poslanecké okénko: Červnová Sněmovna očima Františka Elfmarka

Přečtěte si, co nového se událo za poslední měsíc v Poslanecké sněmovně očima našeho poslance a lídra pro sněmovní volby 2021 Františka Elfmarka.

<h1>Ohlédnutí za červnem</h1>

Tento měsíc se Poslanecká sněmovna zabývala opět tématy souvisejícími s covidem a např. novelou zákona o omamných látkách. I díky Pirátům se k ní podařilo prosadit několik návrhů, které zásadně rozšiřují možnosti komerčních subjektů zapojit se do produkce konopí pro technické i léčebné užití. Sněmovna také schválila digitalizační balíček, tzv. DEPO, u sebe nově například řidiči nebudou muset mít řidičský průkaz, postačí občanka. Kromě toho se však projednávala řada dalších témat. Jsem rád, že práce Pirátů přinesla své ovoce a že budou konečně odškodněny protiprávně sterilizované osoby.

<h2>Životní prostředí</h2>

5.června jsme oslavili Světový den životního prostředí a já si uvědomil, že se jako poslanec přírodou a životním prostředím zabývám už téměř 4 roky a jako politik 8 let. Uteklo to velmi rychle a práce stále neubývá. Příroda zkrátka potřebuje naši pomoc a podporu, zejména, pokud ji chceme zachovat i pro naše děti a umožnit jim život ve zdravém a příjemném prostředí.

V červnu jsme na Výboru pro životní prostředí opět řešili vývoj v kauze Turów a projednávali jsme také hospodaření Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí za rok 2020. Poukázal jsem v této souvislosti na setrvalé nedočerpávání peněz v dotačních programech, a také na to, že se příjmy z emisních povolenek vrací do životního prostředí jen ve směšně malé míře.

Na pořadu jednání Sněmovny byla také novela mysliveckého zákona. Bohužel byla na návrh KSČM vrácena do druhého čtení. Do konce volebního období už se nestihne projednat, zůstává tak prozatím zachován současný stav. Nemluvě o tom, že se tím nehlasovalo ani o pirátských návrzích, směřujících třeba na ukončení krutých praktik norování a držení lišek. O zvířatech se mluvilo nejen v souvislosti s myslivostí. Evropský parlament podpořil ukončení klecových chovů hospodářských zvířat. Schválil totiž rezoluci na základě občanské iniciativy “Konec doby klecové”. Znamenalo by to zlepšení životních podmínek pro miliony zvířat, a to podporuji.

Nebyl bych to však já, abych se nevěnoval také odpadovému hospodářství. Čekání na to, až se na pořad jednání Sněmovny dostanou implementační zákony ke směrnici o jednorázových plastech, jsem si krátil uspořádáním dvou kulatých stolů na téma oběhového hospodářství. Ve stejný den jsem dopoledne pořádal kulatý stůl “Budoucnost recyklace v ČR” a odpoledne jsem se podílel na kulatém stole právě ke směrnici o jednorázových plastech. Obě dvě akce byly velmi povedené a zajímavé. Přinesly mnoho námětů k přemýšlení a “nakoply” mě k pokračování v práci na dovedení Česka k cirkulárnímu hospodaření. Zásadní body jsem shrnul zde, ale všem doporučuji podívat se na prezentace panelistů, které jsou k dispozici volně na stránkách Výboru pro životní prostředí.<br /> Na téma recyklace hliníku, proč se o ni snažit, jsem se zaměřil na blogu v dalším díle seriálu o recyklaci.

<h2>Petiční výbor</h2>

Jsem rád, že mohu z pozice místopředsedy petičního výboru říci, že Sněmovnou a Senátem prošel digitalizační balíček, tzv. DEPO, v jeho senátní verzi, který navíc obsahuje i myšlenku mého pozměňovacího návrhu doplňující petiční zákon o pravidla umožňující realizaci petičního práva prostřednictvím portálu veřejné správy (nástrojem). Tento nástroj má vytvořit Ministerstvo vnitra.

Petiční výbor také projednal petici, požadující po ústavních činitelích a státních orgánech, aby se zasadili za ochranu životů a lidských práv praktikujících Falun Gongu. Petice žádá, aby ústavní činitelé a státní orgány při jednání s čínskou stranou vždy hovořili také o lidských právech, včetně genocidy praktikujících Falun Gongu, a aby se zasadili o přijetí zákona, který zakáže transplantační turistiku do Číny. Petice má více než 150 000 podpisů, což svědčí o tom, že lidem není situace v Číně lhostejná. Petiční výbor proto po mém apelu schválil usnesení odsuzující pronásledování, věznění a mučení následovníků meditační praxe Falun Gong a násilné odebírání orgánů všem čínským vězňům, kterých se již 20 let dopouští čínský režim.

<h2>Co se událo</h2>

V Kroměříži se konala naše první letošní pátračka po stopách pokladu. S dětma jsme celé jezero obešli a tajenku našli, dokonce nám i Vodník předal poklad.

Asi nikoho z nás nepřekvapuje, že přibližně 80 % odpadu v oceánu je tvořeno plasty. Nová studie přináší informace o druhu, chování a původu odpadu v oceánech.

14.června byl mezinárodní den “STOP přepravě zvířat”. Je nepřijatelné, abychom podporovali export zvířat, a přitom neřešili problémy s jejich přepravou, a také to, co se s nimi stane, až vyjedou za hranice EU. Více zde.

Mezinárodní den čistého ovzduší připadl na 2. června. Ti uvědomělejší z nás si jej připomněli tím, že jeli do práce na kole nebo šli pěšky. Zajímá Vás, jaká je kvalita ovzduší ve vašem bydlišti? Pokud ano, klikněte tady.

<h2>Inspirační a komunikační zdroje</h2>

Chcete vědět, co se ve vašem okolí děje? Co nového nám přinesl měsíc červen? Chcete se inspirovat? Sérii zajímavých článků, například v týdnu od 14. 6. - 20. 6. 2021, které mne zaujaly, a to nejen z oblasti životního prostředí, ale také z oběhového hospodářství, týden co týden vkládám na svůj blog. Jsou přehledně rozdělené do jednotlivých bloků.

Každé pondělí od 9:30 do 10:00 hodin mám vyhrazenou on-line půl hodinku na komunikační platformě Jitsi, kde vítám dotazy či podněty Pirátů z celého Zlínského kraje.

Můžete mě sledovat na mé politické Facebookové stránce, a rovněž na mém blogu. Pokud se přihlásíte k odběru mého newsletteru, nic Vám již neuteče a všechny aktuální zprávy k Vám přiletí na e-mail. Pirátské novinky můžete sledovat také na webových stránkách www.pirati.cz a www.piratskelisty.cz.

Ještě jste od našich dobrovolníků a kandidátů v ulicích měst, obcí nebo i jinde ve Zlínském kraji neobdrželi jarní vydání Koaličních listů Pirátů a Starostů pod názvem VRAŤME ZEMI BUDOUCNOST? Naše koaliční noviny máme i v on-line verzi, a tak si je můžete přečíst pěkně v pohodlí svého domova tady.

Hezké, a snad i trochu odpočinkové léto!

František Elfmark

Zuzana Fišerová pro Magazín21: Na trendy ve vzdělávání reagujeme v předstihu, kapacity škol jsou v našem kraji dostatečné

Velmi diskutovaným tématem posledních měsíců se stal nový systém přihlášek na střední školy, které letos vůbec poprvé uchazeči o studium podávali elektronicky. Jak tuto novinku vnímá, kolik celkem přihlášek školy ve Zlínském kraji přijaly a o jaký typ studia mají žáci největší zájem, odpovídá v rozhovoru pro Magazín21 krajská radní pro školství Zuzana Fišerová.

UMPRUMka v Hradišti chystá proměnu!

Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti brzy vyroste nový prostor pro vzdělávání v oblasti Modelářství a návrhářství oděvů, umístěný v podkroví západní části budovy. Kromě toho škola plánuje instalaci nového celoskleněného výtahu, aby byla zajištěna plná přístupnost pro všechny. A kraj plánuje další investice, více ve článku!

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil Zlínský kraj

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil dnes Zlínský kraj. V Baťově mrakodrapu, sídle kraje, jej přijali statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová a radní pro mládež, sport a digitalizaci Jiří Jaroš. Následně navštívil Univerzitu Tomáše Bati a s Občany diskutoval na debatě ve Valašském Meziříčí. Ve článku naleznete album z tohoto dne!