Sezóna na hradě Lukov zachráněna i díky podpoře Zlínského kraje!

Málem to už vypadalo, že na hradě bude po sezóně jelikož Ministerstvo kultury z havarijního fondu nečekaně hrad nepodpořilo. Naštěstí však i díky významné dotaci ve výši 0,5 milionu korun na opravy a restaurování oblíbeného hradu Lukov se otevírá nová kapitola v jeho obnově. Pomohli však i jiní dárci.

Naše Radní Zuzana Fišerová zdůraznila: „Hrad Lukov má pro kraj velký historický význam a jeho obnova je náš společný cíl. Poskytnutá dotace přispěje k bezpečnosti návštěvníků hradu a k zajištění statiky vstupní věže, která je pohledově nejexponovanější partií celého rozsáhlého areálu.“

Kraj vedle toho v letošním roce také připravil pomoc pro ty, kteří se o památky starají ve volném čase. Celkově v tomto programu vyčlenil 600 tisíc a na jeden projekt bylo možné získat podporu až 120 tisíc korun.

Jsme rádi, že se nám daří pomáhat a pečovat o naše kulturní dědictví! Podpořme společně naší návštěvou obnovu hradu Lukov a nechme se okouzlit jeho krásou a historií.

Jakub Zach: Zlínský kraj je prvním regionem v Česku, kde bude ve veřejné dopravě fungovat švýcarská mobilní aplikace

Kde si koupit jízdenku, jakou zvolit, jak za ni zaplatit... Podobné otázky již brzy nebudou muset řešit cestující ve Zlínském kraji. Krajská společnost Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) zahájila spolupráci se švýcarskou společností FAIRTIQ – světovým technologickým lídrem v placení jízdného. Integrovaná doprava Zlínského kraje (IDZK) se tak stane prvním systémem veřejné dopravy v Česku, v němž bude možné cestovat právě s aplikací FAIRTIQ. Co aplikace přinese cestujícím, kde všude ji využijí a hlavně od kdy bude v regionu spuštěna – o tom jsme si můžete přečíst v rozhovoru s předsedou Výboru pro dopravu zastupitelstva Zlínského kraje Jakubem Zachem pro Dobrý den s kurýrem.