Fišerová: Na podporu sebeobrany žáků kraj letos poprvé přispěje 1,5 milionu korun

Školy ve Zlínském kraji mohou poprvé pořádat pro své žáky kurzy sebeobrany a kraj jim na to přispěje. Dotační program v daném znění nebyl ještě nikdy v minulosti realizován, jedná se o pilotní verzi a je zaměřen na podporu realizace vzdělávacích kurzů v oblasti sebeobrany a reálné sebeobrany pro žáky 6. – 9. tříd základních škol. Příjem žádostí bude zahájen dne 24. 1. 2022 a uzávěrka příjmu žádostí je stanovena na 16. 3. 2022.

Dětská sebeobrana pro nás znamená chránit slabší, zvyšovat povědomí dětí o tom, jak se chovat v krizových situacích, a současně jejich zájem o aktivní přístup k pohybu. Kraj bude školám k tomuto účelu poskytovat dotace v celkové výši 1,5 milionu korun, aby se děti mohly naučit základní principy bezpečného chování a získaly schopnost vyhodnotit a správně reagovat na krizové situace.

„Zavádíme tento program jako novinku, protože chceme posílit zdatnost našich dětí a jejich připravenost řešit různé konfliktní situace. Výcvik reálné sebeobrany zdokonaluje fyzickou i psychickou připravenost včas odhalit nebezpečí a ubránit se mu. Účastníci kurzu se seznámí se základními principy bezpečného chování, získají schopnost vyhodnotit a správně vyřešit krizovou situaci a naučí se ovládat praktické prvky fyzické sebeobrany. Pozornost chceme věnovat také psychologické přípravě, práci s emocemi, teorii i nácviku reakcí na kontakt s agresory a manipulativním jednáním, se kterým se mohou děti setkat,” uvedla krajská radní pro školství a kulturu Zuzana Fišerová a dodala: “V průběhu roku bych ráda otevřela debatu o tématech dětí v krizových situacích i na školách formou seminářů pro pedagogy a rodiče.”

O dotace na kurzy sebeobrany žáků 6. - 9. tříd budou moci základní školy ve Zlínském kraji žádat od 24. ledna do 16. března 2022. Informace k tomu, jak o dotace žádat a rozhovor se Zuzanou Fišerovou najdete ZDE.

Jakub Zach: Zlínský kraj je prvním regionem v Česku, kde bude ve veřejné dopravě fungovat švýcarská mobilní aplikace

Kde si koupit jízdenku, jakou zvolit, jak za ni zaplatit... Podobné otázky již brzy nebudou muset řešit cestující ve Zlínském kraji. Krajská společnost Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) zahájila spolupráci se švýcarskou společností FAIRTIQ – světovým technologickým lídrem v placení jízdného. Integrovaná doprava Zlínského kraje (IDZK) se tak stane prvním systémem veřejné dopravy v Česku, v němž bude možné cestovat právě s aplikací FAIRTIQ. Co aplikace přinese cestujícím, kde všude ji využijí a hlavně od kdy bude v regionu spuštěna – o tom jsme si můžete přečíst v rozhovoru s předsedou Výboru pro dopravu zastupitelstva Zlínského kraje Jakubem Zachem pro Dobrý den s kurýrem.