Zuzana Fišerová: Školy musí zůstat v chodu a s prezenční výukou. Kraj zajistil distribuci antigenních testů pro školy

6. listopadu 2021

V příštím týdnu proběhne preventivní testování na covid-19 ve školách v okresech Zlín, Kroměříž a Vsetín. Tedy v okresech, kde incidence překročila stanovenou hranici 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Zlínský kraj zajistil distribuci 58 150 kusů antigenních testů do zasažených okresů prostřednictvím hasičů.

"Ve shodě se školskou komisí Asociace krajů ČR považuji za klíčové, aby byla na školách a školských zařízeních udržena prezenční výuka. Pravidelným testováním můžeme přispět k podchycení případné pozitivity a zamezení dalších nárůstů u našich žáků," sdělila Zuzana Fišerová, zodpovědná za školství a kulturu.

"Testovat se nebudou muset žáci a zaměstnanci škol, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo budou mít doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje máme informace, že v kraji není uzavřena žádná škola a v izolaci bylo ke 2. listopadu 530 žáků a 129 osob z řad personálu škol," dodala radní.

"V pondělí budu mít schůzku s ředitelkou Krajské hygienické stanice Zlínského kraje k otázkám dalšího postupu ve školách. Řada škol nyní bojuje s opakovaným zavíráním tříd do karantény. Chci projednat možnosti přístupu „test to stay“ nebo dalších opatření, které umožní v maximální míře udržet prezenční výuku," doplnila Fišerová.

Jakub Zach: Zlínský kraj je prvním regionem v Česku, kde bude ve veřejné dopravě fungovat švýcarská mobilní aplikace

Kde si koupit jízdenku, jakou zvolit, jak za ni zaplatit... Podobné otázky již brzy nebudou muset řešit cestující ve Zlínském kraji. Krajská společnost Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) zahájila spolupráci se švýcarskou společností FAIRTIQ – světovým technologickým lídrem v placení jízdného. Integrovaná doprava Zlínského kraje (IDZK) se tak stane prvním systémem veřejné dopravy v Česku, v němž bude možné cestovat právě s aplikací FAIRTIQ. Co aplikace přinese cestujícím, kde všude ji využijí a hlavně od kdy bude v regionu spuštěna – o tom jsme si můžete přečíst v rozhovoru s předsedou Výboru pro dopravu zastupitelstva Zlínského kraje Jakubem Zachem pro Dobrý den s kurýrem.