Hana Ančincová: Odevzdáním starého elektra ponížili občané kraje množství vyprodukovaného CO2 o 33 tisíc tun

12 896 vzrostlých smrků dokáže pohltit přibližně 33 tisíc tun CO2. A právě tolik množství vyprodukovaného CO2 dokázali občané kraje ponížit jenom díky tomu, že odevzdali staré elektro!

Občané kraje totiž v uplynulém roce odevzdali ke zpětnému odběru a recyklaci celkem 2 781 209 kilogramů elektrozařízení. To bylo následně zpracováno s využitím nejlepších dostupných technologií a v souladu s evropskými standardy.

"Já jsem moc ráda, že se Zlínskému kraji daří dlouhodobě zvyšovat recyklaci elektrospotřebičů a daří se mu tak snižovat zátěž na životním prostředí. Je totiž nutné si uvědomit, že se současným spotřebním chováním budeme v roce 2050 potřebovat celkem tři planety Země. Je proto jasné, že každý se musíme naučit směřovat více k obnovitelnosti a udržitelnosti naší společnosti," říká statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, odpovědná za oblast životního prostředí.

Díky nové evropské legislativě budou muset být dostupné náhradní díly u některých spotřebičů deset let, což rozhodně pomůže větší udržitelnosti a sníží produkci elektroodpadu.

Pár přepočtů pro zajímavost

• V přepočtu na obyvatele odevzdal každý občan Zlínského kraje do sběrné sítě Elektrowin průměrně 4,78 kilogramu starých elektrospotřebičů.
  • Znamená to také omezení těžby ropy o 1 630 527 litrů, které by byly potřebné k výrobě pohonných hmot do osobního auta pro 61 106 cest na trase Praha – Brno po dálnici D1.
  • Rovněž to přineslo úsporu 16 784 974 kWh elektrické energie, která by zajistila téměř stejný počet mycích cyklů myčky nádobí.

Jiří Jaroš pro Dobrý den s Kurýrem: V digitalizaci je Zlínský kraj lídrem

Zlínský kraj pořádně šlápl do digitalizace. Na spadnutí je nejen spuštění Portálu občana, ale také digitální technické mapy, která bude velkým pomocníkem obcím, podnikatelům i občanům. Jak prozradil krajský radní Jiří Jaroš, nejdál ze všech krajů je ten Zlínský také v rozvoji 5G sítí. „V budoucnu nebude muset být lékař u operace osobně, bude mít brýle pro virtuální realitu a nástroje ovládat na dálku. Roboti na bázi umělé inteligence mohou být také velmi užitečnými průvodci a pomocníky pro orientaci na velkých plochách, jako jsou letiště nebo nemocnice,“ představuje jednu z vizí Jaroš, který je zároveň rád také za to, že Zlínský kraj za poslední roky navýšil podporu sportu z někdejších 20 milionů na současných více jak 100 milionů korun ročně.